… har blivit vardagsmat.
Jag bestämde mig för att baka på vardagsrutin. Är grymt trött på allt skitbröd som finns i affärerna, fulla av fejk-ingredienser som jag inte är intresserad av att äta.
Recept från baksidan av paketet (inte ordagrannt):
Skållat fullkornsbröd (2 st)
Skållning:
2½ dl Dinkelmjöl fullkorn
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
½ paket jäst
resten av mjölpåsen
1. Häll mjölet i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda. Låt stå 5-10 min.
2. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Kolla så att det inte är varmare än 37 grader.
3. Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spara 2 msk till utbakningen. Arbeta degen 4 min med maskin eller 8 för hand. (Bra träning att göra det för hand… :))
4. Smörj 2 1½liters bakformar och lägg i degen. Strö över mjölet.
5. Jäs under bakduk, 50-60 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel.
7. Grädda i nedre delen av ugnen, 5 min på 250 grader. Sänk sedan temp till 200 grader, grädda i ca 45 min.
8. Låt svalna på galler inlindade i bakduk.
9. Njut!
2 kommentarer
Comments feed for this article
30 augusti, 2009 den 6:19 e m
H
Jag har fått smaka och kan garantera att det smakar jättegott! Nu får jag minsann prova själv att baka också.
31 augusti, 2009 den 7:45 f m
Billebing
Instämmer Fantastiskt gott! När man väl kommit över bekvämlighetsspärren är det svårt att sluta baka sitt eget bröd. Oslagbart!